Velikost porcí pro strávníky
Velikost porcí pro strávníky
Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.
Příklady váhy porcí v syrovém stavu:
Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš apod.), masová směs apod.
7-10 let syrové maso 7 dkg
11-14 let syrové maso 8 dkg
15+, dospělí syrové maso 9 dkg
Rybí filé přírodní
7-10 let syrové 10 dkg
11-14 let syrové 10 dkg
15+, dospělí syrové 10 dkg
Knedlíky houskové/bramborové
7-10 let hotová porce 112/140 g
11-14 let hotová porce 128/160 g
15+, dospělí hotová porce 160/200 g
Rýže
7-10 let hotová porce 112 g
11-14 let hotová porce 128 g
15+, dospělí hotová porce 160 g
Průměrné ztráty hmotnosti masa po rozmrazení: cca 10%
Průměrné ztráty hmotnosti masa tepelnou úpravou:
maso vařené 40%
maso dušené 20-30%
maso pečené 30-40%
maso smažené 20-35 %
Při porcování masa se provádí průběžná kontrola hmotnosti po 10 porcích. Povolená váhová odchylka je +-6%.Pokud některý strávník nechce plnou porci, může kuchařka jinému strávníkovi přidat.